Skip to Content
Dette er bilen vår, sier Julie (7) og mamma Aina (44)
Dette er bilen vår, sier Julie (7) og mamma Aina (44). Alle foto: André Kjernsli
Klimastreik / Fridays For Future

Klimastreiken er inspirert av Greta Thunberg, som i fjor begynte å sette seg utenfor parlamentet i Stockholm hver fredag i protest mot manglende tiltak mot klimaendringene. Dagens store streik i Norge er arrangert av Natur og Ungdom.

De krever:

· 55 % kutt i norske utslipp innen 2030 (sammenlignet med 2004-nivå)

· 65 milliarder kroner årlig til klimafinansiering i fattigere land

· Stans i letingen etter mer olje og gass i Norge

Av André Kjernsli

Vi har bare denne planeten – den må vi ta vare på

Det aller ivrigste hadde overnattet, men allerede fra kl. 0900 begynte det å fylles opp foran scenen på Eidsvolds plass. Osloelever med alle slags slagord og bannere ville vise stortingspolitikerne at nå må vi ta grep hvis vi skal få en god framtid.

Det var ventet over 15000 streikende skoleelever i dag
Det var ventet over 15000 streikende skoleelever i dag.

Det ligger masse søppel rundt i verden – det er ikke bra

To av de som har tatt turen for å demonstrere er Julie (7) og mamma Aina (44). Julie er elev på Steinerskolen på Hovseter.

– Dette er bilen vår, sier hun og peker på den batteridrevne sykkelen hun og mamma kommer i. Vi må passe på jorda, det ligger masse søppel rundt i verden – det er ikke bra, sier hun.

– Jeg har syklet i en del år, men dette er vår første el-sykkel, skyter mamma Aina inn. Vi er kjempefornøyde! Som syklist synes jeg fortsatt det er for mange biler i sentrum, men kommer du litt utenfor er det helt supert. Mange flotte sykkeltraséer, sier hun.

Jakob Kallum Hall (15) har fem forskjellige enhjulinger
Jakob Kallum Hall (15) har fem forskjellige enhjulinger.

På enhjuling for å streike

Litt lenger bort treffer vi Jakob Kallum Hall (15). Han er elev ved Heltberg ungdomsskole på Ullevål, og har tatt turen til demonstrasjonen på en enhjuling.

– Jeg er ganske komfortabel med å sykle enhjuling i byen, sier han. Jeg har fem forskjellige sykler – alle enhjulinger.
Jeg streiker for å støtte kommende generasjoner, de som skal overta planeten. Jeg tar enten kollektiv eller sykler, ungår engangsplast i det lengste og bruker handlenett når jeg skal i butikken, avslutter han.

Sigurd (11) hadde tatt tatt sykkelturen inn fra Bygdøy sammen med morfar Finn (70)
Sigurd (11) hadde tatt tatt sykkelturen inn fra Bygdøy sammen med morfar Finn (70)

Morfar og barnebarn på sykkeltur fra Bygdøy

Sigurd (11) er elev på Majorstua skole, men han bor på Bygdøy. Derfra har han tatt sykkelturen inn til demonstrasjonen sammen med morfar Finn (70).

– Jeg er her for å vise at jeg bryr meg om miljøet, sier Sigurd. Dette er årets første sykkeltur, men han sykler mye rundt ute på Bygdøy. Og så plukker jeg opp søppel fra bakken når jeg ser noe, fortsetter han.

Morfar Finn er en rutinert syklist:

– Jeg har syklet hele livet, og jeg begynte med vintersykling for over 15 år siden. Etter å ha veltet fem-seks ganger ble det piggdekk, sier han med et smil. Det er så enkelt å komme seg rundt på sykkel, det går fort og det er enkelt å parkere, avslutter han.

Høye mål for sykkelsatsing

• Syklistenes Landsforening arbeider for at det skal bli enklere, tryggere og mer effektivt å velge sykkelen, det mest bærekraftige og helsefremmende transportmiddelet. Et størst mulig nettverk av separate, sammenhengende sykkelanlegg står øverst på agendaen.

• Sykkelen er i ferd med å løftes frem som helt sentral i byggingen av fremtidens transportsystem. Klimameldingen fra 2012 var en milepæl: «… veksten i persontransporten i storbyområdene skal tas med kollektiv, sykkel og gange».

• Og et enstemmig storting vedtok i fjor et mål som innebærer en tilnærmet dobling av sykkelandelen. Men foreløpig er de uttalte ambisjonene langt større enn bevilgningene.

• Allerede i 1977 ble det nedfelt i nasjonale planer at alle tettsteder over 5000 innbyggere skulle ha etablert sammenhengende sykkelveinett innen 1985. I 2018 er det fortsatt ingen norske tettsteder som har et slikt sammenhengende sykkelveinett.

– Spør dere selv: Hva slags byer ønsker vi at våre barn skal vokse opp i? Ta med dere svaret i de neste statsbudsjettsforhandlingene, sa vår generalsekretær Morgan Andersson, da han holdt appell i en klimamarkering foran Stortinget i november i fjor.

Annonse
Back to top
Verified by MonsterInsights