Skip to Content
Forfatteren av boka «Sykkeldykk i Finnskog-mystikk, Asbjørn Langmyr, har med mystikk langs skogsveien i Finnskogen passet på å fylle opp vannflaska i «Trollkjelda», i troen på at vannet herfra gir kraftig sisu. Foto: Asbjørn Langmyr
Forfatteren av boka «Sykkeldykk i Finnskog-mystikk, Asbjørn Langmyr, har med mystikk langs skogsveien i Finnskogen passet på å fylle opp vannflaska i «Trollkjelda», i troen på at vannet herfra gir kraftig sisu. Foto: Asbjørn Langmyr
Fakta om sykkelturen

• Distanse sykkeltur: Cirka 54 kilometer.

• Fremkommelighet: Skogsbilveier/grusveier.

• Oppmøte: Gravberget Gård cirka kl. 10.30.

• Informasjon om stopp langs ruta: Gravberget gård

Turen går til den nedlagte finnegården Bråten, som en gang var et livskraftig samfunn. Det følger også med en avstikker like over grensa til Bastuknappen. Det blir unik historie, mystikk og særegen kultur i et vakkert landskap langs skogsveien godt egnet for sykling.

Det aktive lokallaget i Hamar har lang erfaring med å arrangere sykkelturer og holder i tradisjon tro årlige pinseturer med kulturelle og historiske vendinger. Til nå har det blitt 20 turer fra sykkelsetet.

Dagen starter og slutter på Gravberget Gård med flere stopp underveis. Ta med niste og termos. Tidligere NRK-journalist Asbjørn Langmyr stiller som turguide. I fjor ga han ut boka «Sykkeldykk i Finnskog-mystikk» på eget forlag. I utgave 2-17 av Syklistenes Landsforenings medlemsblad Syklistene er et utdrag av boka presentert.

50 kilometer på sykkelen med mulighet for servering underveis

 

Boka peker ut gode veier å sykle fra Trysil i nord til Morokulien i sør, både på norsk og svensk side. Forfatteren vil under sykkelturen til Bråten også trekke frem kjente sagn og historier langs skogsveiene, som farger en vakker palett i det storslåtte skoglandskapet.

På sykkeldykk inn i mystikken

– Finnskogleden finnes for vandrere. Det er for galt at den ikke skal finnes også for syklister, sier den erfarne journalisten og syklisten Asbjørn Langmyr. – Boka er slett ikke «bare» ei sykkelbok, sier forfatteren. Underveis skildres fargerike personligheter, sagn og historier som knytter seg til steder langs sykkelrutene, sier Langmyr.

Sex, drap og magi

Her fortelles historier om slitere med kjempekrefter, jegere med dødsforakt, glimt fra hverdagslivet og en liten porsjon sex, drap og magi. I sporene etter mannen som ble kalt «Finnskogens apostel», finske Carl Axel Gottlund, skjuler det seg en del pikanteri.

– For han var glad i damer. Noen av erobringene hans, som han skildret i detalj i dagboka si, gjenfortelles i «Sykkeldykk i Finnskog-mystikk», sier Langmyr.

I Gottlunds fotspor

I tillegg til sitt forslag til en sykkelled, som er rundt 250 kilometer, har forfatteren laget noen avstikkere i Gottlunds fotspor. Gottlund vandret rundt på Finnskogen i 1821 og skrev ned historier han fikk av de mange finnene han besøkte.

Rolig tempo tilpasset alle

 

Langmyr har for det meste valgt skogsveier som ikke er krevende, skjønt noen kneiker opp mot finnetorp må påregnes. Finnene bygde gjerne på toppen av berg. Boka, som er utgitt i et opplag på 1.500, kan skaffes hos bokhandlere i grensetraktene og hos forfatteren selv.

– Søndagen den 24. juni vil vi bevege oss i et rolig tempo tilpasset alle langs skogsbilveier og grusveier, sier en spent lokallagsleder Geir Egilsson.

– Vi har valgt ut en fin rundtur i overkant av 50 kilometer på sykkelen, hvor det også blir muligheter for servering etter turen på Gravberget gård, fortsetter Egilsson og gleder seg til ny tur.

På Gravberget Gård er både restauranten og landhandelen åpen for servering. Gårdsmuseet holder også åpent denne helgen.

Turen er gratis for alle.

Fakta om Finnskogen

• Finnskogen (offisiell skrivemåte), eller Finnskogene (finsk: Suomalaismetsät), er et stort sammenhengende skogområde som strekker seg langs begge sider av riksgrensen mellom Solør i Norge og Värmland i Sverige.

• Området har navn etter de finske innvandrerne, såkalte skogfinner, som bosatte seg der på 1500-tallet og 1600-tallet. Lokalt uttales navnet fiɳɳ`skoga, som er en stivnet dativform av navnet.

• Området er spredt befolket. Svullrya i Grue kommune danner et slags uoffisielt senter for den norske delen av Finnskogen.

Annonse
Back to top
Verified by MonsterInsights