Skip to Content

Første fylkeskommune sertifisert som sykkelvennlig

— Denne vaskeplassen er helt vesentlig, smiler Kristin Marie Felde idet hun er på vei inn i sykkelgarasjen i Akershus fylkeskommune. Som vanlig har hun tråkket «lengst mulig» på vei til jobb.


Det første Kristin Marie Felde gjør når hun kommer på jobb i Akershus fylkeskommune, er å spyle av sykkelen. Alle foto: Roar Løkken, Syklistenes Landsforening

Kristin Marie Felde sykler på jobb hele året. Korteste vei til arbeidsplassen, i Galleriet i Oslo sentrum, er sju–åtte kilometer. Men arbeidsveien kan gjerne bli dobbelt så lang for den 52-åringe fylkesdirektøren. Da blir reiseveien, delvis gjennom grønne deler av hovedstaden, en opplevelsestur.

– Å sykle til jobb er en helt perfekt start på dagen. På bussen, som er alternativet, ville jeg halvsovet. Når jeg sykler, gjør jeg meg klar til å ta inn dagen. Jeg har hektiske arbeidsdager, ofte med møter i ett sett, og på turen til jobb går jeg mentalt gjennom dagen, sier Felde.

Ny sertifiseringsordning

Hvis den dyre sykkelen din ikke står trygt på jobb, reduseres også lysten til å sykle. Det er mange tiltak arbeidsgiver kan gjøre for at flere vil velge sykkel. Sykkelvennlig arbeidsplass er en sertifiseringsordning hvor arbeidsplasser kan få rådgivning om hvordan tilrettelegge best mulig, og bli sertifisert som sykkelvennlige. Finn ut mer: Sykkelvennlig arbeidsplass

Treningstime inkludert

I løpet av vinteren har hun og mange av kollegene sett hvilken verdi det har å kunne spyle av sykkelen for å unngå at salt og skitt skal tære på kjedet og andre deler. En vaskeplass rett på innsiden av en eget sykkelgarasje er blant tiltakene fylkeskommunen har prioritert for å legge til rette for ansatte som sykler.

Blant øvrige fasiliteter er tørkeskap for klær, garderober, inkludert låsbare skap, badstu samt økonomisk støtte til kjøp av piggdekk. De ansatte kan i tillegg bake inn en ukentlig treningstime som er inkludert i arbeidstiden, til å sykle til og fra jobb.

Både kvinne- og herregarderoben har tørkeskap, som er noe av det Marianne Fugløy Lidstrøm har jobbet for å få på plass før Akershus fylkeskommune ble sertifisert som Sykkelvennlig arbeidsplass.

– En stor motivasjon

Summen av tiltak ga et solid grunnlag da Akershus fylkeskommune ba om å bli sertifisert som Sykkelvennlig arbeidsplass. Fylkeskommunen er den første som på denne måten har fått et synlig bevis for at de har lagt godt til rette for ansatte som velger aktiv transport til jobb.

– Som regional sykkeltilrettelegger i Akershus ønsker vi å fremstå som et best mulig forbilde og referansested for andre som ønsker å satse. Denne sertifiseringen er motiverende. Den byr på et konkret, strukturert verktøy som er flott å bruke for å sikre god tilrettelegging for sykkel på arbeidsplasser, kommenterer Rune Winum, seksjonsleder for idrett, friluftsliv, frivillighet og folkehelse i fylkeskommunen.

Utfordrer andre fylkeskommuner

Han får støtte av Marianne Fugløy Lidstrøm, leder for drift og forvaltning i fylkeskommunens lokaler i Galleriet. Hun har vært ildsjelen bak utformingen av den nye sykkelgarasjen, med god støtte fra ledelsen.

– Vi har økt sykkelkapasiteten fra 18 til 55 sykkelplasser. I tillegg har vi blant annet mekkeplass og sju lademuligheter for elsykler, sier Fugløy Lidstrøm.

Med disse sykkelplassene dekker fylkeskommunen behovet for rundt 10 prosent av de ansatte. Og 10 prosent sykkelandel for all transport – en dobling av dagens andel – er i tråd med ambisjonene fylkeskommunen har for en målrettet sykkelsatsing i Akershus fram til 2030.

– I dette arbeidet er det viktig å gå foran med et godt eksempel i form av gjennomtenkt tilrettelegging for egne ansatte, sier Winum.

– Vil dere utfordre andre til å bli sertifisert?

– Ja, vi utfordrer gjerne Østfold og Buskerud fylkeskommuner, som sammen med Akershus blir til den nye fylkeskommunen i 2020

Seksjonsleder Rune Winum, sykkelkoordinator Ingvild Kavli, forvaltningsleder Marianne Fugløy Lidstrøm, fylkesdirektør Kristin Marie Felde og spesialrådgiver Anja Winger.

Gleder seg over godt byliv

De to fylkeskommunene skal vite at mange ansatte i Akershus fylkeskommune setter pris på tilretteleggingen der.

– Luksus, oppsummerer regnskapssjef Odd Arne Fagerheim om tilbudet for de som sykler.

– Og ingenting er bedre enn å sykle over Grünerløkka på vei til jobb. Der er det godt byliv, sier Fagerheim, som er helårssyklist og har seks kilometer til jobb.

Også kollega Anja Winger fra Fossum i Bærum sykler til jobb året rundt – en strekning på 12 kilometer hver vei. Hun har elsykkel, som er husstandens eneste transportmiddel.

– Jeg sykler med barna til skolen. Når de sitter på, sier de at de kjører motorsykkel, smiler Winger.

Sykkelfrokost og vårstell

Nå kan de ansatte se fram til en egen sykkelfrokost, som fylkeskommunen arrangerer 7. mai. Da vil arbeidsgiveren spandere sykkelstell for vårklar sykkel samt dele ut sykkeljakker og hjelmbeskyttere.

Satsingen gjøres i samarbeid med Røde Kors og Naturvernforbundet i Oslo og Akershus.

  • Meld på din arbeidsplass her.
Fakta om Sykkelvennlig arbeidsplass

• Sykkelvennlig arbeidsplass er en sertifiseringsordning hvor både private og offentlige virksomheter har mulighet til å bli sertifisert som sykkelvennlige og få rådgivning om tilrettelegging slik at flere velger sykkel til jobb.

• Hele 40 prosent mener at arbeidsgivere ikke gjør nok for at ansatte skal sykle til jobb, viser en nasjonal undersøkelse i regi av Syklistenes Landsforening.

• Ved å legge til rette for at flere sykler til jobb, bidrar virksomheten til å vise miljøansvar og bedre helse hos ansatte, i tillegg til styrket bunnlinje ved reduksjon av sykefravær.

Back to top
Verified by MonsterInsights