Skip to Content
Prisbelønnede Ypsilon gangbro
Gulskogen gård
Fakta om turen

Startsted: Strømsø torg, Drammen
Lengde: 6 kilometer
Vanskelighetsgrad: familievennlig, lett
Underlag: asfalt, brustein, grus
Type tur: dagstur, kort
Må oppleves underveis: Gulskogen gård, Papirbredden
Natur/omgivelser: Elvelangs gjennom eldre bebyggelse, parkområder og transformert industri.
Trafikk: Turveier langs elva og trafikkstille gater. Sykkelfelt over Landfalløybrua.
Andre opplysninger: Vil du oppleve mer av elvepromenadene, kan du fra Bybrua ta turen nedom Drammen elvepark på Bragernessiden, eller fra Papirbredden følge elva ned til Gyldenløve (Strømsøbrua).

For utvidet funksjonalitet som f.eks å laste ned koordinater i GPX eller KML, må du åpne kartet. Klikk på kartet for å komme videre til kartleverandørens nettside.

Fra Strømsø torg sykler du over Bybrua og følger Sigurd Christiansens promenade forbi Nic. Sciølls skulptur Tømmerfløteren. Lenger bort står de to møllesteinene, signert Oddmund Raudberget, til minne om byens industrihistorie. Steinmuren langs elva ble bygd av arbeidsledige, og årstallet 1938 er hugget inn i trappa ved Drammen Roklubb.

Videre forbi den prisbelønnede gangbrua Ypsilon (2008) og Øvre Sund bru (2010), som er den nyeste forbindelsen mellom Bragernes og Strømsø. Du sykler under bruenden, og fortsetter i Øvre Storgate.

Her du kommer inn i Biedermeier-kvartalet på Hamborgstrøm, byens handelsstrøk på 1800-tallet. De flotte trebygningene ble bygd etter at kvartalet brant i 1838.

Like etter Øvre Storgate 91 kan du svinge av til venstre ned på turveien langs elva foran boligblokkene på tidligere Hotvet Dampsag. Elva følges helt fram til Nedre Ørengate.

Landfalløya var en av byens første forsteder, og oppstod etter at ”Sølvveien” ble anlagt i 1660-åra. Tidligere gikk et ”flomløp” på innsiden av øya, og i Bache-parken finnes rester av den gamle kanalen. Parkanlegget er i engelsk stil med små bruer og lysthus.

Landfalløybrua ble bygd i 1867. Trebrua med vippespenn ble i 1967 erstattet med dagens betongbru. Vippespennet er bevart som minne om den gamle brua.

Du krysser igjen elva, og på den andre siden av brua triller du sykkelen ned en bratt sti til turveien langs elva.

Turveien langs elva følges tilbake mot byen, men først bør du besøke det flotte parkanlegget til Gulskogen gård. Ved brygga og den gamle Sjøbua er det port inn i hagen.
Landstedet ble bygd som lystgård for kjøpmann Peder Nicolai Arbo i 1804. I hagen er det påfugl, gjess, små bruer, springvann og en labyrint av lindetrær. For omvisning, kontakt Drammens Museum.

Sykkelturen fortsetter langs elva til Sundhaugen. Videre i Grønland, som går gjennom et tidligere industriområde hvor tre papir-fabrikker tidligere lå på rekke og rad. Den største av dem, Union, har gitt navn til området og det lokale kultursenter, Union scene.

”Papirbredden – Drammen kunnskapspark” er navnet på bebyggelsen som bl.a. rommer Drammen bibliotek og Høgskolen i Buskerud og Vestfold.

Ved Statens hus fortsetter du under jernbanen, og passerer Drammen busstasjon før du kommer tilbake til Bybrua og Strømsø torg.

Forbehold:
Endringer og avvik kan over tid forekomme i servicetilbud, veistandard, trafikkmengde, trafikkmønster, skilting, med mer, og SLF kan ikke ta ansvar for slike endringer.

Har du innspill om turen, så kan disse sendes til: post@syklistforeningen.no

Annonse
Back to top
Verified by MonsterInsights